שמן זית מהיצרן

 In מאמרים

ייצור שמן זית מהיצרן במזרח התיכון והקשר לתזונה בריאה

שמן זית נצרך בארצות המזרח התיכון, ובארצות הסובבות את הים התיכון, יותר מאשר באזורים אחרים.

מחקרים מעידים על קשר בין תזונה העשירה בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות, לבין שיעורים נמוכים יותר של השמנת יתר, ואף השמנה באזור הבטן, שהיא מסוכנת.

שמן זית מהיצרןמחקרים נוספים מצביעים, על קשר בין תזונה ים תיכונית לבין שכיחות נמוכה יותר של סוכרת. כן נמצא שיפור בחילוף החומרים של הגלוקוז בעקבות תזונה העשירה בשמן זית.

הרגישות לאינסולין מושפעת גם מהרכב השומן בתפריט. בעוד צריכת חומצות שומן רוויות, הנמצאות למשל במרגרינה, שמן דקל וחמאה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, צריכת חומצות שומן חד-בלתי-רוויות הנמצאות בשמן זית משפרת אותה.

בקרב נבדקים הלוקים בסוכרת שצרכו תזונה העשירה בחומצות שומן חד-בלתי רווית שמקורן בשמן זית, הושגה בקרה טובה יותר על רמות הסוכר בדם, לעומת צריכת תזונה עשירת פחמימות.

עוד נמצא, כי שמן הזית פועל להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם במנגנונים שונים כגון הפחתת רמות הכולסטרול וחמצונו,

תעשיית זיופי שמן הזית בארץ, ובמיוחד בעולם, שכיחה, מתקדמת כל העת ונעשית מתוחכמת יותר.

שמני זית נחותים המיועדים לתעשיות הקוסמטיקה והמאור נמכרים כשמן זית איכותי, זיופים אחרים נעשים על-ידי שימוש בשמנים כגון שמן סויה, תוך הוספת תמציות טעם, צבע וריח.

אין דרך ביתית לזהות זיופים, ועל כן התערב הרגולטור אשר מספק תו איכות, לאחר שהוא בודק ומאשר, באמצעות בדיקות מעבדה מורכבות, ופיקוח רציף מהעץ, לאורך כל תהליך ייצור שמן זית, ועד הביקבוק.

יצרני שמן זית משובח,  מקבלים את תו האיכות עבור כמות מוגדרת של שמן ולזמן ידוע ומוגבל מראש, כשתהליכי הבקרה המוקפדים נמשכים ומתחדשים וזאת כחלק מהפיקוח על השימוש בתו.

מכיוון ששמן זית איכותי עדיף מההיבט הבריאותי,  הרי שהוא עדיף גם לבישול, אפייה ולטיגון, ואפילו לאפיית עוגות.

מבין כל סוגי השמנים הצמחיים הנפוצים על המדף, שמן הזית הוא העשיר ביותר בחומצת השומן המומלצת והעמידה ביותר בחימום – חומצה אולאית.

 

שמן הזית מכיל כ-73% חומצה אולאית, לעומת שמן קנולה המכיל כ-63%. בנוסף, לשמן זית איכותי נקודת עישון המתאימה גם לטיגון עמוק, והוא עשיר בנוגדי חמצון טבעיים, התורמים אף הם לעמידותו בתהליכי החימום. אותם נוגדי חמצון הם אלה המקנים לו גם חלק מסגולותיו הבריאותיות, ובטיגון בשמן זית הם יעברו אל המזון המטוגן.

שמן זית ‘כתית מעולה’ הוא העשיר ביותר ברכיבים בריאותיים, ולכן הוא המומלץ ביותר. רמת החומציות, בשמן זית כתית מעולה צריכה להיות נמוכה ככל האפשר ולא מעבר ל-0.8%.

Recent Posts

Leave a Comment