שמן זית משובח

 In מאמרים

מהו שמן זית משובח ובמה שונה שמן זית משובח משמן זית

למה טוב שמן זית משובח?

כמה עובדות על הקשר בין מה שהגוף שלנו אוהב, לבין אחד המוצרים העתיקים והידועים ביותר, מבית מדרשה של אמא טבע:

שמן הזית מכיל  כמות גדולה של חומצה אולאית שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, התורמת להקטנת LDL, (“כולסטרול רע”).  בכך תורם השמן למניעת מחלות לב, מחלות דם, חסימות עורקים ובעיות בכלי הדם כמו טרשת עורקים.

שמן זית משובח

האיזון בין החומצות דומה לזה המצוי בחלב אם, ולכן אופטימלי לספיגת סידן.

שמן הזית מכיל נוגדי חימצון, המשפרים את ההגנה של הגוף מפני התפתחות תאים סרטניים, ומונעים הזדקנות של תאי הגוף.

טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן מקטינה את סכנת הפולימריזציה של השמן, כלומר הפיכת מרכיביו השונים לרעילים.

איך ניתן להבחין בין סוגיו השונים של שמן הזית?

דרגת האיכות (כתית מעולה, כתית, זך ושמן מזוכך), צבע (צהוב, ירקרק, ירוק בהיר, ירוק כהה), טעם (שילוב רמות המרירות והחריפות), ניחוח (ארומה), רמת הצמיגות ותהליך ההפקה.

הפקת שמן זית נקראת “עצירה” ונעשית בבית בד.

שמן זית משובח ואיכותי עוצרים בסחיטה במכבש וללא חימום. תהליך זה נקרא “כבישה קרה”, ומכאן ההבדל העיקרי שבכותרת.

 בתהליך עצירת השמן שלושה שלבים עיקריים:

שבירה וריסוק של הזיתים, סחיטת הזיתים המרוסקים, והפרדת השמן מן המוהל. בעבר נעשו שבירת הזיתים וריסוקם במפרכת, מתקן שבו מונחים הזיתים על משטח תחתון עגול, וגלגל אבן גדול וכבד סובב ודורס את הזיתים. את הזיתים המרוסקים מלאו ב’עקלים’, סלים שטוחים מיוחדים לעניין זה. העקלים המלאים הוכנסו למכבש לסחיטת השמן מן הזיתים. קורת בית הבד שהועמסה באבנים שמשה כמנוף לסחיטת הזיתים. מאוחר יותר נכנס לשימוש מכבש בורגי ולאחרונה משמש מכבש הידראולי. הנוזל המופק הוא תערובת של שמן ומוהל שהוא בעיקרו מים. לאחר שהנוזל המעורב שוהה זמן מסוים במכלים, נפרד השמן וצף על פני המוהל.

היום, לעומת זאת, כשהטכנולוגיה למדה לשלב ידיים עם הניסיון האנושי בן אלפי שנים, התפתחו בתי בד חדישים, המפיקים שמן זית משובח.

  התהליך מהיר יותר ונעשה במכונות סגורות. הזיתים עוברים במתקן שטיפה והפרדת העלים, משם למכונה המרסקת את הזיתים. דַייסת הזיתים המרוסקים מוזרמת במנות למכבש הסוחט את הזיתים בפעולה מהירה בלחץ גבוה. הנוזל שנסחט מוזרם לצנטריפוגות הפרדה המפרידות את השמן מן המוהל.

אפשר להפיק שמן גם בדרך של חימום הזיתים לטמפרטורה של למעלה מ-35 מעלות ולאחר מכן סחיטתם. תהליך זה נקרא “כבישה חמה” והשמן המופק באמצעותו הוא מן הסתם פחות איכותי.

קיימות שיטות נוספות לעצירת השמן, באמצעות צנטריפוגה או ללא כבישה, אשר יתרונן המרכזי הוא בחיסכון זמן.

אין צורך לחוות את ההבדלים הללו. שמן זית מהיצרן הניצב בשורה הראשונה, הוא המסקנה המתבקשת והאופציה המועדפת.

Recent Posts

Leave a Comment