6LeF-aEUAAAAAMVIfEyATy9UXqhZuBva2kQty-zS
שמן זית

1. כבישה קרה
הפקת שמן מהזיתים על די דחיסה והידוק בלחץ נקראת כבישה.
בטמפרטורות גבוהות, ניתן להפיק מהזית כמויות גדולות יותר של שמן. אבל החימום מזיק לשמן ופוגם מאוד באיכויותיו. השמן המובחר ביותר מופק בכבישה קרה – כלומר בתהליך מכני (כתית) ובטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות (תקן עולמי).

• ב'שמנא', מפיקים שמן זית רק בכבישה קרה, תוך הקפדה על טמפרטורה שאינה חוצה את רף 28 מעלות

2. כתית
הגדרה זו מציינת תהליך שבו מופק שמן הזית מעיסת זיתים כתושים, רק באמצעות דחיסה, הידוק ולחץ. כלומר, הפקת שמן בתהליך מכני בלבד ! ללא תוספת של חומרים כימיים וללא הוספת שמן זית מתהליך ייצור אחר ! (ובשונה מתהליכי ייצור שמן זית נחות מזיכוך או זיקוק).
ב'שמנא', מפיקים שמן זית בתהליך כתית המתקדם והאיכותי ביותר.

3. דרגות האיכות
יש להבחין בין איכויותיו של השמן לבין טעמו וצבעיו.
איכות השמן נקבעת:
א. בבדיקות מעבדה, בהם דרגת האיכות מוגדרת על פי ערכים כימיים קבועים לרמת החומציות של השמן (מידת החומצה האולאית)

ב. על ידי טועמים מקצועיים (בדיקה אורגנולפטית) הבוחנים קריטריונים חיוביים (פירותיות, מרירות, חריפות), מול קריטריונים שליליים בשמן (מעופש, סרוח, מתכתי, ישן ועוד).
לשמן זית כתית שתי דרגות איכות
כתית מעולה –EXTRA VIRGIN – שמן בעל חמיצות בשיעור עד 0.8% . זוהי האיכות הגבוהה ביותר ובה ערכים תזונתיים ובריאותיים מרביים.
כתית –VIRGIN או FINE – שמן בעל חומציות בשיעור הנע בין 0.9% ל 2%.
כל שמן הזית המופק ב'שמנא' הינו בדרגה העליונה: 'כתית מעולה' !

4. סחיטה יחידה
'סחיטה יחידה' הינה שיטה איטלקית-טוסקנית להפקת שמן זית באיכות פרימיום/בוטיק, בה מתבצע מיצוי כל השמן שבזיתים בסחיטה אחת בלבד. זאת, בשונה מהפקת שמן תעשייתית, המבצעת את הסחיטה בשני שלבים, תוך שטיפת השמן במים רבים, חימום וחיכוך כפול. יתרונות 'הסחיטה היחידה' הם בכך שהיא משמרת יותר מהפוטנציאל הקיים בפרי הזית ומפיקה שמן עשיר בנוגדי חימצון (פוליפנולים), המסייעים בשמירה על בריאות הלב והעורקים. שמן המופק ב'סחיטה יחידה' גם עשיר יותר בטעם, ארומה ופירותיות ובעל חיי מדף ארוכים יותר.
'שמנא' הינו בית בד הפועל כולו בשיטת סחיטה יחידה.

5. טעם וצבע
צבע השמן מושפע בעיקר מזן הזיתים וצבעם בזמן הפקת השמן (הזית משנה את צבעו לפי מידת ההבשלה מירוק בוסר ועד שחור עתיר שמן). שמן שצבעו ירוק הופק מזיתים ירוקים וככל שהזיתים שחורים יותר, השמן בהיר יותר ונוטה לצהוב. שמן זית כתית, יכול להיות צלול או עכור כתוצאה מסינון או אי סינון המשקעים (ראו 'ראשון המסיק'). טעם הזיתים אף הוא מושפע מזן הזיתים (זנים שונים = טעמים שונים), משלב ההבשלה בו נמסקו הזיתים וכמובן כמו ביין, מהאזור הגיאוגרפי של הכרם. בעוד שהאיכות מוגדרת בערכים ונקבעת בבדיקות מוסמכות, הטעם הוא עניין להעדפה אישית של הצרכן.
כמו בהתאמת יין לבן או אדום, ממליצים ב'שמנא' להתאים את שמן הזית למנות, תוך גיוון זנים וטעמים במנות השונות.

6. ראשון המסיק
שמן זה הינו שמן בתולי שלא עבר סינון או הצללה לאחר הפקת השמן (יש לומר: העצירה). זהו שמן בעל ארומה מודגשת, המזכירה טעמים פירותיים ועשבוניים, יחד עם החריפות והמרירות המאפיינים את פירות הזית הצעירים. בדומה לחגיגת הבוז'ולה -יין הילולים צעיר ורענן, 'ראשון המסיק' הוא השמן הראשון של מסיק הזיתים בכל שנה. זהו שמן מיוחד ואנין, המופק בכמות מוגבלת ומשווק מיד בתום המסיק.

שיווקו עד כחודשיים-שלושה מהמסיק, בבקבוקים שקופים, מאפשר להתענג גם מצבעו המלא-ירוק-מעונן. שמן ראשון המסיק עשוי להכיל משקע קל בתחתית הבקבוק. מדובר בחלקיקי הזיתים שנותרו בשמן בתהליך הכבישה ושקעו מטה. הדבר אינו מעיד על דרגת האיכות של השמן, או משפיע על טעמו.

ב'שמנא' – ניתן לרכוש 'ראשון המסיק' מ 10 זנים המניבים טעמים שונים ועוצמה שונה.

7. עירוב שמנים
כאמור, זנים וסוגים שונים של זיתים מניבים שמנים בטעמים שונים. לעיתים כפי שעושים ביין (בלנדים דוגמת קברנה-מרלו-פטיט סירה וכד'), נוהגים לערבב סוגים שונים של שמן זית שהופק בתהליך כתית ובכבישה קרה, כדי להגיע לטעם מועדף, מעניין, מיוחד. סוג זה של עירוב (בלנד) אינו פוגע באיכות השמן ומשפיע על הטעם בלבד. אסור לערבב שמן זית בשמן צמחי ממקור אחר (למשל שמן תירס, סויה וכד'). שמן כזה אינו עומד בסטנדרטים שנקבעו לשמן זית איכותי ואינו יכול להיקרא שמן זית. מיותר לציין כי שמן נחות זה אינו מכיל את סגולות התזונה והבריאות המיוחסות ומוכרות בשמן זית אמיתי.

ב'שמנא' מציעים גם מספר בלנדים ייחודים, בין השאר ברנע-פישולין, סורי-ברנע, נאבלי-סורי-ברנע ועוד.

בית הבד שמנא מציג לכם 8 עובדות חשובות על שמן הזית

 

שמן זית תורם להורדה במשקל

שמן זית כתית מעולה יכול לעזור לאנשים המעוניינים  לרדת במשקל. תחושת השובע שהוא מביא איתו והעובדה שהוא מכיל שומנים בריאים, עשויים להקל על הירידה במשקל. עם זאת, מומלץ לצרוך שמן זית בצורה מתונה. מקור.

משחרר סוגים של כאב

אודות לתכולתו האולאוקנתל (Oleocanthal), שמן הזית הוא בעל פעילות אנטי-דלקתית המפחית כאבי מפרקים ושרירים.  מחקרים רבים הובילו לכך שכך שאנשים שצרכו שמן זית באופן קבוע התלוננו פחות על תחושת כאב.שמן זית נלחם בסוכרת.

מחקר שנערך לאחרונה, ופורסם על ידי כתב העת המדעי Diabetes Care, הראה כי הדיאטה הים תיכונית, אשר שמן הזית הוא אחד מעמודי התווך שלה, יכולה להפחית את מקרי הסוכרת מסוג 2 ביותר מ -50%.

זאת בשל תכולת השומנים הבריאים של שמן הזית, אשר מסייע לווסת את רמות הסוכר בדם ואת ייצור אינסולין. מקור.

שמן זית איכותי לחיזוק המערכת החיסונית

המערכת החיסונית חשובה מאוד לבריאותינו, זאת משום שהיא אחראית להילחם בנגיפים, חיידקים ומיקרואורגניזמים הגורמים למחלות שכיחות וכרוניות. שמן הזית עשיר בחומרים נוגדי חמצון וחומרים מזינים חיוניים נוספים  ובכך מסייע למערכת החיסונית להגן עלינו מפני מחלות.

מוריד את לחץ הדם

שלוש כפות שמן זית ביום יכולות לעזור לאדם להוריד את לחץ הדם שלו. על פי מחקרים רבים, שומנים בריאים הכלולים בשמן זית יכולים לסייע בהורדת לחץ הדם הדיאסטולי והסיסטולי. מקור.

שמן הזית מווסת את הכולסטרול

שמן זית הוא מרכיב מצוין לוויסות רמות הכולסטרול ולמניעת עודף כולסטרול רע בגוף. שומנים חד בלתי רוויים יכולים לעודד את ייצור הכולסטרול הטוב.

שמן זית לטיפוח והחלקת השיער

השומנים הבריאים והחומרים המזינים בשמן הזית הם אידיאליים לטיפוח השיער. ניתן להשתמש בשמן זית כתית מעולה כדי להחליק את השיער. טיפול בשמן הזית, עדיף על טיפולים בעזרת ג'לים וכימיקלים למינהם העשויים  לגרום יותר נזק מתועלת.

שמן זית מזין באופן טבעי את העור

שוק מוצרי הטיפוח לעור עשיר ומגוון מאוד. שימוש בקרם על בסיס יום יומי, מעניק לחות ושומר על איכות העור אבל  שמן הזית הוא חלופה טבעית מצוינת. הוא מאפשר להזין את העור בצורה עמוקה,  לחדור את הקמטים ולמנוע סימני הזדקנות מוקדמים.

אנו מזמינים אתכם לרכוש שמן זית איכותי בבית הבד של שמנא במושב חגור ולהנות מחוייה טעימה, עשירה וייחודית.

העצות אינן מהוות ייעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי.

האם אפשר לטגן בשמן זית?

רבים מלקוחותינו המגיעים למרכז המבקרים של בית הבד שמנא במושב חגור, שואלים האם ניתן לטגן בשמן זית? הנה התשובה.

הדעה הרווחת היא ששמן הזית מיועד לבישול בחום נמוך בלבד, ושמנים אחרים כגון שמן הסויה, שמן הקנולה, התירס והחמניות הם השמנים המיועדים והמומלצים לבישול וטיגון בחום גבוה. אך זו טעות לחשוב כך, למעשה ההפך הוא הנכון. שמן הזית הוא השמן הטוב והמומלץ ביותר לכל סוגי הבישול, הטיגון והצלייה.

טמפרטורת השריפה של שמן הזית היא 220 מעלות, ונקודת העישון שלו כ-180 מעלות. שיעור הרדיקלים החופשיים הנוצרים בעת חימום שמן הזית הוא נמוך משמעותית ביחס לחימום שמנים אחרים. כ-2% לעומת 18% הנוצרים בשמן סויה וקנולה. איכות השמן משפיעה מאוד, ככל שחומציות השמן נמוכה יותר כך יהיו פחות חומצות שומניות שיוכלו להתפרק. שמן הזית מכיל נוגדי חימצון וע"כ טמפרטורת השריפה גבוהה יותר.

מה היא טמפרטורת השריפה של שאר השמנים והשומנים?

שמן זית – 220 מעלות.

חמאה – 110 מעלות.

מרגרינה – 140 מעלות.

שמן סויה, תירס, קנולה וחמניות – 160 מעלות.

מסקנה? שמן הזית הוא השמן המומלץ, הטוב והאיכותי ביותר לטיגון ובישול בחום גבוה. בואו לרכוש שמן זית איכותי מבית שמנא.

מלאו את הפרטים הבאים