שמן משובח בייצור ביתי

שמן משובח – מה הטעם? שמן זית איכותי רצית? למאמר הנכון הגעת! "שמנא" – בית הבד במושב חגור הוא מהיחידים שמשתמש 

שמן משובח: הכירו את הקסם שמתרחש בבית הבד "שמנא" שמן הזית על טעמיו הייחודיים מבטא היטב את חיי הנצח של הזית.

שמן משובח: טעם הניסיון

תושבי הארץ ידעו, כבר בתקופה ההלניסטית, לייצר ואף לשווק לחו"ל את מיטב הידע והניסיון שצברו בתחום.

החקלאים העוסקים בתחום, יודעים שזו אינה קלישאה, אלא אמת הנשענת על טעמים רבים, תרתי משמע.

שמן משובח בייצור ביתי
Spoon Eat Snack Dip Gourmet Starter Festive

הרבה זנים יש לזית, מועדי כבישה ושיטות כבישה שונות, עשרות יצרנים,  משווקים ובתי בד לא מעטים. אך שיטות ההפקה והייצור נובעות מאותו מעיין קדום, בן אלפי שנים, בשפלה, בשרון ובגליל.

שמן משובח: הקדום אל מול המודרני

ייצור שמן זית בבית הבד זהו אותו תהליך קדום, במובנים רבים, שמתקיים בבית בד מודרני.

הזמן שחולף בין המסיק לבין הגעת הזיתים לבית הבד, הוא חיוני. איכות השמן תעלה ככל שזמן זה יתקצר. בנוסף, חשוב שהעלים והפסולת לא יגיעו לסחיטה, מכיוון שאלה יהפכו את טעמו של השמן למריר.

שפים מומחים סוברים,  שאפשר להבחין בטעמו של שמן שזיתיו נטחנו באבן, בדומה לבית הבד הקדום,  ולא במגרסת להבים שמותירה טעם מתכתי.

השמן הראשון שמגיע לחנויות הוא בעל טעם מיוחד, ומומלץ לנסות ולהבחין בהבדל.

בארץ פועלים עשרות יצרני בוטיק של שמן זית, המפיקים סוגים שונים של בלנדים או שמן זית מזן יחיד. ההבדל בין הזנים השונים הוא משמעותי, וכל שמן זית משובח יכול להתאים לסוגים שונים של מנות או טעמים.

שמן משובח: התו הוולונטרי

מי שמעוניין לרכוש שמן זית משובח, חייב לשים לב לתווית. כחלק מהניסיון של מועצת הזית לפקח על השמנים המופקים בארץ, ייצרו תווית עליה מוטבע מספר סידורי ואם אתם חוששים משמן זית מזויף, תוכלו תמיד להתקשר ולבדוק. בנוסף, על תווית השמן חייב להיות מצוין אחוז החמיצות.

שמן כתית מעולה הוא בעל אחוז חמיצות של עד 0.8% ושמן זית כתית שמתאפיין עד 2% חמיצות. אין להשתמש בשמן זית שיוצר לפני יותר משנתיים.

אין קשר בין צבע שמן הזית לטיבו, ההבדל הוא בסוג הזן ובזמן המסיק. לכן, אין טעם  לבדוק את הצבע, אלא  פשוט להריח.

מה ההבדלים בין הזנים ובין הבלנדים

בחירת שמן הזית צריכה להיעשות לפי הטעם. שמן מראשית המסיק יהיה חריף, ארומטי ומריר יותר מאשר שמן בן כמה חודשים עד שנה.

ככל שהזמן עובר, הטעם והריח שלו מתמתנים עד שכעבור שנתיים, הוא יהיה כמעט חסר טעם. לכן, אם אתם אוהבים את השמן שלכם חריף לכו על שמן זית שזה עתה נמסק.

כמו יין, גם השמן נחלק למספר סוגים.

שמן הזית מן הזן הסורי, לדוגמה,  הינו בעל חיי המדף הקצרים ביותר.

Image already added